Akvaarion muuton valmistelut on hyvä aloittaa jo pari viikkoa ennen varsinaista muuttoa, jotta itse muutto sujuisi mahdollisimman helposti ja stressivapaasti kalojen kannalta. Akvaristia emme valitettavasti stressiltä muuttotilanteessa pysty millään ohjeilla suojaamaan…

Aloita tiuhennetut vedenvaihdot pari viikkoa ennen muuttoa, siten että vaihtele reilusti vettä pari kertaa viikossa. Jos altaassa on sorapohja, kannattaa se lapota huolellisesti joka vedenvaihtokerralla. Näin säästyt pienemmällä vaivalla uudessa osoitteessa hiekanpesuvaiheessa.

Viikko ennen muuttoa, on kalat syytä laittaa paastolle, jotta niiden suoli olisi mahdollisimman tyhjä itse muuttopäivänä. Poikasille paastoa ei voi viikkoa pitää, vaan niiden on selvittävä parin päivän paastolla.

 

Muuttopäivänä on tärkeää, että suodatin on viimeinen asia mikä irtikytketään pistorasiasta ja ensimmäinen mikä uudessa asunnossa kytketään seinään. Mitä lyhyemmän aikaa suodatin on pysähdyksessä, sen parempi. Ulkosuodatin kannattaa tyhjentää muuton ajaksi, jottei sen sisällä seisova hapeton vesi tapa hyvää hajottajabakteerikantaa. Selvää on myös, että akvaario on vanhassa asunnossa viimeinen joka puretaan ja uudessa ensimmäinen, mikä pystytetään. Mieti siis akvaarion paikka valmiiksi uudessa asunnossa! Muista mittanauha, silmä valehtelee helposti mitat tyhjässä asunnossa.

denitrol

1. Tyhjennä akvaario puoliväliin, nostele somisteet pois. Kasvit voi pakata ilmalla täytettyihin pusseihin. Tämän jälkeen laske vesi niin alas, että kalat on helppo pyydystää. Ota vettä talteen ämpäriin tai saaviin ja laita suodatin pyörimään siihen.

2. Kalat pakataan jokainen laji omaan pussiinsa. HUOM! Monniset, eli Corydoras- suvun monnit erittävät stressaantuessaan kuljetusveteen ainetta, joka on myrkyllistä muille kaloille, jopa toisille monnislajeille! Isot kalat kannattaa kuljettaa kannellisissa ämpäreissä, tai saaveissa. Pussiin laitetaan vettä 1/3 ja pussi puhalletaan pinkeäksi ennen sulkemista. Pakkaa mieluummin liian väljästi, kuin liikaa kalaa yhteen pussiin.

3. Hiekat kannattaa pakata ämpäreihin ja valuttaa mahdollisimman paljon vettä pois.

4. Somisteet kulkevat parhaiten muovilaatikossa, tai jätesäkillä vuoratussa tukevassa pahvilaatikossa.

5. Kalapussit kannattaa kuljettaa styroxlaatikossa (etenkin talvella), tai pahvilaatikossa joka on suojattu hyvin valolta.

6. Uudessa asunnossa laita suodatin pyörimään heti ämpäriin/saaviin, aseta jalusta vatupassin avulla vaateriin ja nosta akvaario sen päälle.

7. Pese hiekat, ellet vaihda pohjamateriaalia muuton yhteydessä.

8. Täytä akvaario puolilleen sopivanlämpöisellä vedellä. Huom! vanhaa vettä ei tarvitse tuoda mukana. Käytä vedenparannusainetta tupla-annos ensimmäisellä täytöllä. Siirrä suodatin akvaarioon.

9. Lisää bakteeritiiviste (Denitrol) ohjeen mukaan.

10. Somista akvaario, istuta kasvit.

11. Kotiuta kalat laji kerrallaan (katso erillinen kalojen kotiutusohje) hitaasti uuteen akvaarioon. Helpota kalojen kotiutumista Acclimolin avulla.

12. Seuraa vesiarvoja päivittäin seuraavan kolme viikkoa, sillä akvaario on nyt käytännössä vastaperustettu ja ammonium- ja nitriittipiikki on mahdollinen. Ruoki myös kaloja erityisen niukasti saman ajan, samasta syystä.

Vastaa