Akvaariolämmitin: Toiminta, valinta ja asentaminen.
Akvaariolämmitin on tärkeä laite akvaarioharrastuksessa, sillä se auttaa ylläpitämään haluttua optimaalista lämpötilaa akvaariossa.
Oikein toimiva lämmitin onkin elintärkeä kalojen hyvinvoinnille akvaariossa, sillä useimmat akvaariokalat ovat peräisin lämpimistä trooppisista vesistöistä. Useimpien trooppisten vesien lämpötila on ympäri vuoden korkeampi, kuin suomalaisten kotien huoneenlämpö.
Kuinka Akvaariolämmitin Toimii ?
Tyypillisesti akvaariolämmittimessä on lämpöelementti, joka on lasisen putken sisällä. Tämän läpi se lämmittää vettä lämmittimen ympärillä.
Lisäksi lämmitin on varustettu termostaatilla, joka on joko säädettävissä haluttuun lämpötilaan, tai esisäädetty lämmittämään vettä tiettyyn lämpötilaan. Veden jäähtyessä termostaatti aktivoituu ja käynnistää lämmittimen lämmityksen. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, lämmitin sammuu automaattisesti. Lämmitin ei siis käytä jatkuvasti sen nimellistehon verran sähköä, vaan ainoastaan sen aikaa, kun itse lämmitys sykli kesää.
Oikeankokoisen ja -tyylisen lämmittimen valitseminen akvaarioon.
Selvitä ensimmäiseksi kuinka suuri akvaariosi on. Sen jälkeen tarkista, mitä lämpötilaa olemassa oleville, tai suunnittelemillesi, kaloille suositellaan. Tämän jälkeen tarvitset vielä tiedon kotisi yleislämpötilasta.
Nyrkkisääntönä lämmittimen kanssa voidaan pitää, että 100W lämmitin jaksaa lämmittää 100 litran akvaarion noin 10 astetta huoneen lämpötilan yläpuolelle. Samoin sitä, että noin jokaista litraa akvaariossa kohden olisi hyvä olla 1w lämmitystehoa.
Lämmittimien valmistajat antavat myös pakkauksissaan omia suosituksiaan siitä, minkä kokoiseen akvaarioon lämmitin soveltuu valmistajan mukaan. Suosituksissa on kuitenkin välillä suuriakin eroja valmistajien välillä, vaikka eri lämmittimien lämmitys tehossa merkistä riippumatta ei todellisuudessa ole käytännön eroja.
Akvaarioiden lämmittimiä löytyy myös muutamia erityylisiä. Suurin osa nykyisistä lämmittimistä on elektronisia, mutta markkinoilla on vielä saatavilla vanhanaikaisia lämpölaajenemiseen perustuvia jousitoimisia lämmittimiä. Vanhantyylisen lämmittimen tunnistaa useinmiten siitä, että lämpötilaa säädetään lämmittimen päällä olevasta asteikosta säädintä pyörittämällä.
Elektoniset lämmittimet ovat tarkempia pitämään säädettyä lämpötilaa tasaisena akvaariossa, eikä niissä ole samaa kontaktipintojen yhteen hitsautumisen vaaraa, kuin mekaanississa lämmittimissä. Yhteen hitsautuneet kontaktipinnat aiheuttavat akvaarion liiallisen lämpenemisen, koska lämmitin ei lakkaa lämmittämästä vaikka haluttu lämpötila olisikin jo saavutettu.
Lämmittimiä valmistetaan myös eri materiaaleista. Suurin osa lämmittimistä on lasisia, mutta markkinoilla on myös muovisia lämmittimiä, jotka ovat yleensä valmistettu iskun kestäviksi. Iskunkestävää lämmitintä suositellaan akvaarioon aina, jos tiedetään, että sen asukkaat ovat kovia sisustamaan omaa akvaariotaan mieleisekseen. Iskunkestävyys on eduksi myös silloin, jos tiedät jo valmiiksi olevasi itse hieman huolimaton akvaariota huoltaessasi.
Nykyään löytyy myös akvaarion ulkopuolisia lämmittimiä, jotka asennetaan useinmiten ulkosuodattimen paluu letkun väliin, tällöin saamme taas yhden laitteen poistettua akvaarion sisältä ja saamme sinne hieman lisää tilaa akvaarion sisustamiselle.
Akvaariolämmittimen asennus
Oikea asennus on tärkeä akvaariolämmittimen tehokkaan toiminnan varmistamiseksi. Seuraavat vaiheet auttavat sinua asentamaan lämmittimen oikein:
1. Valitse sopiva lämmitin
- Valitse lämmitin akvaarion koon ja muotoilun perusteella. Suuremmat akvaariot vaativat tehokkaampia lämmittimiä, kun taas pienemmät akvaariot voivat selvitä pienemmällä lämmittimellä.
- Henkilökuntamme auttaa mielellään sopivan mallin valinnassa.
2. Sijoita lämmitin oikein
- Sijoita lämmitin akvaarion lasiin sellaiseen paikkaan jossa vesi virtaa, jotta lämpö leviää tasaisesti koko akvaarioon.
- Varmista, että lämmitin on täysin veden alla. (Huom. varmista valmistajan pakkauksesta).
- Osaa lämmittimistä ei saa asentaa muuten kuin täysin pystysuoraan, seuraa valmistajan ohjeita.
- Varmista, että lämmitin ei osu pohjahiekkaan.
3. Kytke lämmitin ja säädä lämpötila
- Kytke lämmitin pistorasiaan ja säädä termostaatti haluttuun lämpötilaan.
- Vinkki: suosittelemme tekemään lämmittimen sähköjohtoon niin sanotun tippamutkan, jotta johtoa pitkin mahdollisesti valuva pisara ei pääse valumaan pistorasiaan.
- Jos lämmitin on ollut hyvin eri lämpöisessä tilassa kuin akvaario, suosittelemme pitämään lämmitintä akvaariossa noin 15 min ennen sen kytkemistä pistorasiaa, jotta lämmitimen sisälämpötila on sama kuin akvaarion.
- Suositeltava lämpötila vaihtelee akvaariokalojen lajista riippuen, mutta yleensä se on välillä 24-28°C.
4. Käytä lämpömittaria
- Käytä akvaarioon sijoitettavaa lämpömittaria varmistaaksesi, että lämpötila pysyy halutussa asetuksessa.
- Lämmittimissä mainitut lämpöasteikot saattavat olla suuntaa antavia, tästä syystä lämpötila on hyvä varmistaa lämpömittarilla.
5. Tarkkaile lämmittimen toimintaa
- Seuraa lämmittimen toimintaa säännöllisesti varmistaaksesi, että se ylläpitää haluttua lämpötilaa. Jos huomaat ongelmia, kuten liian korkeaa tai matalaa lämpötilaa, tarkista lämmittimen säädöt ja varmista, että se toimii kunnolla.