Suodatusjärjestelmä on yksi akvaarion tärkeimmistä komponenteista, sillä se vaikuttaa suoraan kalojen ja kasvien hyvinvointiin akvaariossa.
Tässä artikkelissa tarkastelemme kolmea yleisintä suodatinvaihtoehtoa: sisäsuodatin, ulkolaitasuodatin ja ulkosuodatin. Kerromme niiden ominaisuuksista ja vaikutuksesta akvaarioon tasapainoon. Otamme myös huomioon niiden viemän tilan niin akvaariossa kuin sen ulkopuolellakin.
Lisäksi käymme läpi erilaisia suodattamia ja niiden erilaisia käyttötarkoituksia, hyötyjä ja haittoja, sekä suodattimissa käytettäviä mekaanisia, biologisia ja kemiallisia suodatusmateriaaleja.
Miksi akvaariossa pidetään suodatinta ?
Yksinkertaisimmillaan suodattimen on tarkoitus kerätä mekaanisesti akvaarioon tullutta likaa ja pitää akvaarion vesi liikkeessä, jotta akvaarion vesi pysyisi happirikkaana. Tosin; suodattimesta kannattaa ehdottomasti ottaa paljon enemmänkin irti, jos se vain on mahdollista. Varsinkin biologisen suodatuksen maksimointi akvaariossa on aina kannattavaa.
Minkä kokoinen ja minkä tehoinen suodatin on akvaarioon hyvä?
Lyhyt vastaus: Mitä suurempi suodatuskapasiteetti on kooltaan, sen parempi. Tehoa tulisi olla siten, että koko vesimäärä virtaa suodattimen läpi 4-6 kertaan tunnissa.
Pidempi vastaus: Akvaarion veden tulisi tyypillisesti kiertää 4-6 kertaan suodattimen läpi tunnin aikana. Sillä onko suodatin sisäsuodatin, ulkolaitasuodatin tai ulkosuodatin ei ole paljoa merkitystä. Poikkeuksia tähän nyrkkisääntöön on tietysti erittäin paljon, esimerkiksi poikasakvaariossa, jossa kasvatetaan vastakuoriutuneita kaloja, ei missään nimessä haluta valtavaa vedenkiertoa, jotta poikaset eivät ui itseään hengiltä tai imeydy suodattimen sisälle. Kun taas toisessa ääripäässä 6 kertaa tunnissa ei riitä lähellekään sellaisten kalojen kanssa, jotka ovat kotoisin erittäin voimakkaasti virtaavista joista.
Lähtökohtaisesti: mitä suurempi määrä suodattimeen saadaan luotua pinta-alaa biologiselle suodatukselle, sen parempi.
Yleisesti pienissä (30-100 litraa) akvaarioissa käytetään sisäsuodatinta tai ulkolaitasuodatinta. Kun taas suuremmissa (yli 100L) akvaarioissa käytetään sisäsuodattimia ja ulkosuodattimia, usein jopa yhtä aikaa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että pienemmissä akvaarioissa ei voisi käyttää ulkosuodatinta, mutta useimmat harrastajat pärjäävät pienemmällä suodattimella oikein hyvin. Saatika, että isoakin akvaariota ei voisi pyörittää pelkällä sisäsuodattimella.
Sisäsuodatin
Sisäsuodatin on laite, joka sijoitetaan akvaarion sisäpuolelle veden alle. Se koostuu moottorista ja mekaanisista suodatinmateriaaleista. Tämä suodatusjärjestelmä on helppo asentaa ja yleensä se on myös edullinen vaihtoehto.
Sisäsuodattimiksi lasketaan myös erilaiset ilmapumpulla toimivat ilmapumppusuodattimet, sekä itserakennetut mattosuodattimetkin.
Sisäsuodattimet ovat kaiken kaikkiaan erittäin kätevä tapa toteuttaa akvaarion suodatus, mutta pääasiassa sisäsuodattimet jäävät muiden vaihtoehtojen jalkoihin niin monipuolisuudessaan kuin tehokkuudessaankin.
Minkälainen sisäsuodatin olisi akvaarioon paras ? Paras sisäsuodatin on riittävän tehokas akvaarion kokoon nähden ja siinä on mahdollisuuksien mukaan paikka biologiselle suodatinmateriaalille.
Moottorilla toimivat sisäsuodattimet:
Lähes kaikille harrastajille tuttu suodatin, joka lähes poikkeuksetta tulee akvaariopakettien mukana.
Edut:
- Helppo asentaa ja huoltaa.
- Useille jo tuttu entuudestaan
- Pääsääntöisesti edullinen.
- Vesi pysyy koko ajan akvaarion sisäpuolella
- Vähän liikkuvia osia
Haitat:
- Useimmiten toimii vain mekaanisena suodattimena, sillä suodattimessa ei yleensä ole paikkaa biologiselle suodatinmassalle.
- Suodatinta joutuu pesemään useammin kuin muita vaihtoehtoja.
- Suodatin vie akvaarion sisäpuolelta arvokasta tilaa sen asukkailta ja sisustukseltakin.
- Ruman näköinen akvaarion sisällä.
- Saattavat olla äänekkäitä
- Saattaa imeä kotelon sisään kalanpoikasia ja rapuja
Koska sisäsuodattimia on nykyään saatavilla monenlaisia nämä edut ja haitat eivät koske kaikkia sisäsuodattimia.
Osassa sisäsuodattimissa on mukana lokerot erilaisille suodatusmateriaalille ja joissain malleissa patruunan päällä ei ole koteloa, joten ne eivät ole pienille kaloille ja ravuille vaarallisia.
Ilmalla toimivat sisäsuodattimet:
Edut:
- Helppo asentaa ja huoltaa.
- Ei aiheuta vaaraa millekäkään akvaarion asukkaalle
- Pääsääntöisesti edukkaita.
- Vesi pysyy koko ajan akvaarion sisäpuolella
- Ei lainkaan liikkuvia osia
- Hapettaa vettä erittäin tehokkaasti
Haitat:
- Usein toimii vain mekaanisena suodattimena, eikä suodattimessa ole usein paikkaa biologiselle suodatin massalle.
- Suodatinta joutuu pesemään useammin kuin muita vaihtoehtoja.
- Suodatin vie akvaarion sisäpuolelta arvokasta tilaa sen asukkailta ja samoin kuin akvaarion sisutukseltakin.
- Ruman näköinen akvaarion sisällä.
- Äänekkäitä, kuplat pitävät yllättävän kovaa ääntä.
- Roskien keräyskyky on huono
- Tarvitsee erillisen ilmapumpun.
Tällainen suodatin luo vedenliikettä pääasiassa vain alhaalta ylös, eikä siksi poimi sisäänsä akvaarion toisella laidalla olevia roskia. Tästä syystä ilmalla toimiva sisäsuodatin on erinomainen kalojen poikasakvaarion suodatin, sillä kalanpoikaset eivät joudu taistelemaan voimakasta virtausta vastaan.
Mattosuodatin
Mattosuodatin on useinmiten akvaarion sisältä eristetty alue, joka eristetään muusta akvaariosta mattosuodatinlevyllä. Vesi mattosuodattimen sisältä pumpataan ulos joko ilman tai nostopumpun avulla.
Mattosuodattimen edut:
- Pääsääntöisesti edukkaita.
- Vesi pysyy koko ajan akvaarion sisäpuolella
- Suodattimesta saadaan juuri halutun kokoinen
- Erittäin monipuolinen ja hyvin muokattavissa oleva kokonaisuus.
- Pestään pääsääntöisesti hyvin harvoin
Mattosuodattimen haitat:
- Pesun yhteydessä suodatin pölläyttää suuren osan keräämästään moskasta takaisin akvaarioon, joten pesun yhteydessä joudutaan usein vaihtamaan myös paljon vettä
- Suodatin vie usein paljon tilaa akvaarion sisäpuolelta sen asukkailta ja sisustukselta.
- Ruman näköinen akvaarion sisällä.
Ulkolaitasuodatin
Tämä suodatin on hieman välimaastossa sisäsuodattimen ja ulkosuodattimen välillä. Se laitetaan roikkumaan akvaarion laitaan, jolloin akvaarion sisälle tulee vain vedenottoputki – ulkolaitasuodatin ei siis vie akvaarion sisältä lähes lainkaan tilaa. Tämän suodattimen suodatinkotelo on usein täysin umpinainen, jolloin letkuliitoksia tai tiivistepintaa ei jää akvaarion ulkopuolelle. Tämä tekee suodattimesta pääsääntöisesti yhtä “vesiturvallisen”, kuin sisäsuodatin.
Yleisesti ottaen ulkolaitasuodatinta käytetään Suomessa vain muutamissa akvaariomalleissa, joissa se tulee mukana. Ulkolaitasuodatin ei ole koskaan saavuttanut Suomessa suurta suosiota, vaikka se onkin varteenotettava suodatinvaihtoehto moniin akvaarioihin. Siinä yhdistyvät niin ulkosuodattimen kuin sisäsuodattimenkin hyvät ja huonot puolet.
Ulkolaitasuodattimen edut:
- Tehokas suodatus, riittää usein myös suurempiin akvaarioihin.
- Helppo huoltaa ja puhdistaa.
- Ei vie akvaarion sisäpuolelta lähes lainkaan tilaa
- Huomattavasti suurempi suodatinkotelo suodatinmateriaaleille.
- Usein tilaa myös biologiselle suodatusmateriaalille
Ulkolaitasuodattimen haitat:
- Vaatii tilaa akvaarion ulkopuolelta.
- Vaatii tilaa akvaarion reunalta
- Hieman kallimpi hankintahinta verrattuna sisäsuodattimiin.
- Veden virtaussuunta ei ole säädettävissä.
- Saattaa olla äänekkäämpiä kuin ulko- ja sisäsuodattimet.
- Saattaa olla hankala / mahdoton asentaa valmiiseen akvaariokanteen.
Ulkosuodatin
Ulkosuodatin on Suomessa erittäin suosittu tapa hoitaa akvaarion suodatus – ja syystäkin. Ulkosuodattimia on saatavilla monen kokoisina, näköisinä ja tehoisina.
Ulkosuodattimissa on aina enemmän suodatustilaa, kuin sisäsuodattimissa ja ulkolaitasuodattimissa, joten niihin mahtuu niin mekaanista, biologista kuin kemiallistakin suodatusta. Suodattimeen mahtuu uskomaton määrä roskaa, joten niiden huoltoväli on huomattavasti muita malleja harvempi, poislukien osa mattosuodattimista.
Markkinoilla on monia erilaisia ja eri valmistajien ulkosuodattimia, osa suodattimista on juuri markkinoille tulleita ja niissä on kaikki mahdolliset lisäosat sisäänrakennettuina, kun taas osa markkinoilla olevista ulkosuodattimista on kehitetty jo 1970-luvulla, eikä niitä ole sen jälkeen muokattu millään tavalla.
- Sisältääkö suodatin suodatusmassoja valmiiksi, vai tuleeko ne hankkia erikseen.
- Onko suodattimessa hanayksikkö letkujen irrotusta varten mukana
- Onko suodattimessa ilmauspumppua, jotta et joudu imeskelemään suodatinta täyteen vettä letkuista
- Onko suodattimessa esisuodatinta, joka pidentää suodattimen huoltoväliä entisestään
- Mikäli ajatuksena on siirtää kaikki mahdollinen tekniikka pois akvaariosta, on syytä huomioida sisältääkö ulkosuodatin jo valmiiksi integroidun lämmittimen, vai sopiiko letkujen väliin tuleva lämmitin suodattimen letkuihin.
Ulkosuodattimen edut:
- Erinomainen suodatuskapasiteetti, soveltuu niin pieniin kuin suuriin akvaarioihin.
- Monipuolinen, suodattimeen mahtuu paljon erilaisia materiaaleja yhtä aikaa
- Veden virtauskorkeus ja tyyli on helposti muokattavissa.
- Pitkä huoltoväli pesujen suhteen.
- Letkujen väliin voidaan liittää erilaisia lisälaitteita kuten uv-c sterilisaattori, lämmitin, jäähdytin ja Co2 levitin.
- Akvaarion sisälle ei tule kuin imu- ja puhallusputki
Ulkosuodattimen haitat:
- Vaatii eniten tilaa ja asennustyötä akvaarion ulkopuolella.
- kalliimpi muihin verrattuna, mutta tarjoaa korkean suodatuskapasiteetin.
- Vesi liikkuu akvaarion ulkopuolella.
Suodatusmateriaalit: oikean valinta ratkaisee
Suodatusmateriaalit ovat olennainen osa jokaista suodatinta, ja niiden valinnalla on suuri merkitys suodatusjärjestelmän tehokkuudessa.
Yleisimmät suodatusmateriaalit ovat:
Mekaaninen suodatus
TARKOITUS:
Mekaanisen suodatuksen on tarkoitus vangita sisäänsä eri kokoisia hiukkasia, jotta lika kerääntyy suodattimeen akvaarion pohjan sijasta.
ESIMERKKEJÄ:
muoviset patruunat, villat, vanut, keraamiset esisuodatusmateriaalit
Biologinen suodatus
TARKOITUS:
Biologisen suodatuksen tarkoituksena on tarjota hajottajabakteereille l. nitrifikaatiobakteereille mahdollisimman paljon elintilaa suodattimen sisältä, jossa vesi kiertää tehokkaasti.
ESIMERKKEJÄ:
Erilaiset huokoiset keraamiset suodatinmateriaalit. Materiaalin valinnassa suosittelemme kiinnittämään huomiota siihen paljonko pinta-alaa materiaalissa on per litra materiaalia. Valmistajien välillä on hyvin suuria eroja.
Kemiallinen suodatus
TARKOITUS:
Kemiallista suodatusta käytetään yleisesti vain ongelmatilanteissa tai niiden ennaltaehkäisyssä. Esimerkiksi aktiivihiilellä poistetaan vedestä värejä, hajuja ja mahdollisten kalatautien hoitoaineiden jäämiä ja esimerkiksi silikaatin poistoaineella on tarkoitus poistaa vedestä silikaatteja jotta piilevä saataisiin kuriin akvaariossa.
ESIMERKKEJÄ:
Aktiivihiili, zeoliitti ja turpeet.
Näitä erilaisia materiaaleja yhdistelemällä saadaan akvaario pysymään kristallin kirkkaana ja turvallisena ympäristönä akvaarion asukkaille.
Kaikissa suodattimissa on yleisesti ottaen mekaanista suodatusmassaa. Mitä enemmän massaa on, ja mitä suurempi massan pinta-ala on, sitä enemmän se jaksaa sitoa hiukkasia itseensä.
Mekaanisessa suodatinmateriaalissa on aina kohtalaisen paljon pinta-alaa myös hajottajabakteereille, mutta se ei vedä läheskään vertoja keraamiselle, tarkoitukseen tehdylle materiaalille.
Vedenvirtauksen vaikutus puhtauteen ja veden happipitoisuuteen
Oikeanlainen vedenvirtaus on tärkeää, sillä se pitää veden happirikkaana, eli se varmistaa, että kaloilla ja kasveilla on riittävästi happea. Liian voimakas virtaus voi olla stressaavaa kaloille, kun taas liian heikko virtaus voi johtaa roskien akvaarion pohjalle kertymiseen ja pahimmillaan happipulaan akvaariossa. Suodatin kannattaa suunnata aina siten, että veden pinta liikkuu selkeästi, sen ei tarvitse kuitenkaan kuohua tai roiskua.
Useissa sisäsuodattimissa on mukana venturipää, joka imee ilmaa letkua pitkin akvaarion pinnan päältä ja sekoittaa kuplia suodattimen ulostulovirtauksen sekaan. Useimmissa akvaarioissa venturipään käyttö ei tuo pahemmin hyötyä, sillä pintaveden voimakas liike pitää veden riittävän happirikkaana, mutta sen käytöstä ei ole mitään haittaakaan jos akvaarioon ei lisätä hiilidioksidia kasveille.
Yhteenveto: valitse tarpeidesi mukaan
Akvaarion suodattimen valinta riippuu akvaarion koosta, asennusmahdollisuuksista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Sisäsuodatin sopii pienempiin akvaarioihin, ulkolaitasuodatin tarjoaa tehokkuutta ja helppohoitoisuutta, kun taas ulkosuodatin tarjoaa ehdottomasti monipuolisinta ja tehokkainta suodatusta kaiken kokoisiin akvaarioihin.
Valmistajien mainitsemiin akvaarioiden kokosuosituksiin ei kannata aina suoraan luottaa, suositukset ovat vain suuntaa-antavia ja lähes poikkeuksetta suurempi suodatus pinta-ala on aina parempi (ei virtaus).
Valintaa tehdessäsi muista pitää mielessä seuraavat asiat.
- Akvaarion koko (litroja ja muoto). Veden tulisi kulkea suodattimen läpi 4-6 kertaa tunnissa.
- Akvaarion asukkaiden mahdolliset erityistarpeet.
- Henkilökohtaiset mieltymykset
- Suodattimen monipuolisuus
- Suodattimen huollontarve
Autamme aina mielellämme suodattimen valinnassa, voit olla meihin mieleiselläsi tavalla yhteydessä tai tulla paikan päälle katsomaan eri vaihtoehtoja.
Valikoimissamme mm. nämä suodattimet:
-
Hypermax 4500 ulkosuodatin
374,40 € Lue lisää -
Fzn-2 Ulkolaitasuodatin
47,50 € Lue lisää -
Fzn-1 Ulkolaitasuodatin
45,50 € Lisää ostoskoriin -
Perfect Clean Sisäsuodatin Pc2
42,50 € Lisää ostoskoriin -
Fzn-Mini Ulkolaitasuodatin
23,20 € Lisää ostoskoriin -
Unifilter 500 Uv sisäsuodatin
47,50 € Lisää ostoskoriin -
Asap 500 sisäsuodatin
22,50 € Lisää ostoskoriin -
Asap 300 sisäsuodatin
20,50 € Lisää ostoskoriin