Hankkisinko akvaarion?
Tämä ajatus on monen mielessä juuri nyt, kun akvaarioiden uusi tuleminen on alkanut . EIkä ihme, sillä akvaario ei enää ole “vain” akvaario, vaan se voi olla osa kodin sisustusta, viihtyvyyttä luova kaunis elementti, kuin elävä taulu. Se voi tuoda palan luontoa työympäristöön, antaa elämyksen asiakkaille vaikkapa hammaslääkärin odotushuoneessa tai tuoda omistajalleen onnistumisen iloa esimerkiksi kalojen ja kasvien lisäännyttämisen muodossa.
Tällä sivulla avaamme muutamia yleisesti kysyttyjä kysymyksiä, joista voi olla apua kun pohdit, olisiko akvaarion hankkiminen ajankohtaista myös teillä.
Onko akvaariota vaikea hoitaa?
Tätä kysytään usein. Pelätään, että akvaarion hoidosta selvitäkseen tulee ymmärtää kvanttifysiikkaa ja varautua valtavaan työmäärään, jotta kalat selviäisivät niukin naukin hengissä. Itse asiassa akvaarion hoito ei ole vaikeaa, ei edes työlästä, kunhan akvaarioon sijoitetaan tarvittava tekniikka ja altaan kalasto suunnitellaan yhdessä asiantuntijan kanssa.
Kuinka suuren akvaarion hankkisin?
Mitä enemmän akvaariossa on vettä, sen paremmin akvaario sietää vesiarvojen muuttumiseen vaikuttavia asioita esimerkiksi liikaruokinnan tai liiallisen veden vaihdon suhteen. Yleisesti ensimmäiseksi akvaarioksi suositellaan vähintään satalitraista allasta, mutta mikään ei kiellä hankkimasta ensimmäiseksi altaaksi vaikkapa nanoakvaariota. Nanoakvaarioksi kutsutaan alle 40 litraisia akvaarioita – näiden hoidosta kerromme omassa artikkelissaan tarkemmin.
Akvaarion koon valitsemiseen vaikuttaa myös akvaarion sijoituspaikka. Allasta ei saisi sijoitta paikkaan, johon osuu suora auringonpaiste. Altaan läheisyydessä olevat pistorasiat helpottavat tekniikan asentamista ilman jatkojohtohässäkkää. Huomioon on myös otettava altaan paino – paras ratkaisu olisikin aina akvaariolle tarkoitetttu akvaariokaapisto.
Mitä tekniikkaa akvaarioon tulee hankkia?
- Aivan pieniä altaita lukuunottamatta akvaario on vesineen ja hiekkoineen painava, joten se on viisainta sijoittaa akvaariokäyttöön tarkoitetulle jalustalle tai kaapistolle.
- Tekniikasta tärkein on suodatin, jonka avulla vesi pidetään puhtaana ja roskattomana.
- Monet akvaariokalat kaipaavat veteensä lämmittimen, jossa veden lämpö ei pääse heittelemään tai laskemaan turhan alas.
- Valaisin on etenkin kasvien hyvienvoinnin kannalta tärkeä.
- Hiilidioksidilevitin on myös hyvä hankinta etenkin runsaasti kasveja sisältävässä akvaariossa.
Mitä muuta akvaarioon tarvitaan kuin tekniikka?
- Akvaarion pohja peitetään hiekalla tai muulla materiaalilla, riippuen altaan tyypistä ja kalastosta
- Akvaariokasvit ovat paitsi kauniita, myös hyödyllisiä akvaarion biologisen toiminnan kannalta.
- Akvaariokoristeet miellyttävät katselijan silmää ja antavat kaloille mukavia piilopaikkoja
- Etenkin uuteen akvaarioon bakteeritiiviste, joka nopeuttaa altaan kypsymistä
- Aina vedenvaihdon yhteydessä käytettävä vedenparannusaine tekee vesijohtovedestä kaloille sopivampaa
- Kasvien yleiskunnolle tärkeitä ovat kasviravinteet
- Akvaariokalojen ruokia on hyvä hankkia erilaisia, sillä kaloillekin monipuolinen ravinto on tärkeää
- Lämpömittari
- Haavi
- Puhdistusvälineet
- Vesitestit tai vaihtoehtoisesti voit tuoda altaan vettä meille – palveluihimme kuuluu akvaarioveden testaus.
- Taustakuva
- Ja tietenkin kalat, tästä löydät kaloista esittelyitä
Onko akvaario kallis hankkia?
Akvaarion hankintahinta riippuu altaan koosta, mallista ja siitä mitä kaikkea kerralla on tarpeen hankkia. Akvaariopaketit ovat usein huomattavasti edullisempia kuin erikseen ostetut tarvikkeet.
Meillä Akvaariolinnassa on jatkuvasti tarjolla akvaariopaketteja, voit tutustua vaihtoehtoihin täällä >
Akvaariopaketin ostajalle tarjoamme lisäedun: annamme kuuden kuukauden ajan alennusta akvaariokaloista -20 %. Näin voit rauhassa hankkia kalaston akvaarioon kohtuuhintaan.
Samoin voit tutustua akvaarion sähkönkulutusta koskeviin kysymyksiin tästä>
Voiko akvaarion hankkia lapselle?
Akvaariokalat ja muut vedenalaiset asukit ovat eläviä olentoja, joiden omistamiseen liittyy aina vastuu. Aivan kuten muidenkin lemmikkieläinten kanssa, on myös akvaarion hoidon päävastuu aina perheen vanhemmilla. Etenkin hyvin pienten lasten kanssa aikuisen läsnäoloa kaivataan, kun akvaariota hoidetaan.
Akvaarion hoitoon osallistuminen on kuitenkin äärimmäisen kasvattavaa kaikenikäisille lapsille. Hoitotoimia tehdessä lapsi oppii kantamaan vastuuta eri asioista – tämä voi poikia onnistumista vaikkapa oman huoneen siivoamisessa ja koulumenestyksessäkin.
Lisäksi lapsi saa akvaarion kautta kosketuspintaa eläimiin ja luontoon. Vedenalaisen maailman tarkkailu opettaa luonnon monimuotoisuuden kunnioitusta ja pehmeitä arvoja, joiden tärkeyttä ei voi aliarvioida.
Tässä mielessä akvaarion hankinta lapsiperheisiin on erittäin suositeltavaa.
Mitä akvaariokaloja hankkisin?
Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon.
Kaikki kalat eivät kuitenkaan tule kaikkien kanssa toimeen. Samaan altaaseen on hyvä hankkia keskenään suunnilleen saman kokoisia kaloja, joiden vesivaatimukset ja käytös on samantyyppistä.
Akvaarion koko on myös tärkeä ottaa huomioon eri kalalajeja mietittäessä: toiset kaipaavat isomman altaan, toiset viihtyvät pienemmässäkin.
Olette aina tervetulleita asioimaan myymäläämme, niin voimme yhdessä katsoa juuri teille sopivan kalaston.
Suosittelemme miettimään sen yhden kalan joka on aivan pakollinen akvaarioon ensimmäiseksi ja voimme katsoa yhdessä mikä kaikki kalat käyvät sen kalan kanssa samaan akvaarioon.
Erilaisiin kaloihin pääset myös itsenäisesti tutustumaan kalaesittelyissämme
Mistä akvaario on viisainta hankkia?
Akvaarioita myydään akvaario-ja lemmikkieläinliikkeissä kautta maan. Myös yksityiset ihmiset myyvät omia vanhoja akvaarioitaan, mutta suosittelemme aina hankkimaan akvaarion uutena myymälästä – näin saat varmuudella toimivan kokonaisuuden takuineen ja myyjän ohjeineen. Samalla voit tutustua muihin akvaariotarvikkeisiin, kaloihin ja kasveihin ammattilaisen avulla.
Akvaariovalikoimaamme pääset katsomaan tästä>. Valmiiden tehdastekoisten akvaarioiden lisäksi teemme akvaarioita ja jalustoja myös mittatilaustyönä, joten löydämme varmasti teille sopivan kokonaisuuden.
Lue seuraavaksi akvaarion perustamisesta